pátek 28. listopadu 2008

Kapr Chung-šao


200 g očištěného kapra
olej na opékání
2 lžíce sójové omáčky
3 lžíce vývaru
1 lžíce vína šao-sing
50 g šunky
50 g bambusových výhonků
50 g máčených černých hub
2 stroužky česneku
špetka wei-su
špetka cukru a strouhaného zázvoru


Očištěnou a opranou porci kapra nařízneme po délce několika nepříliš hlubokými zářezy. Zlehka poprášíme škrobem a dáme marinovat na 30 minut do sójové omáčky. Pak kapra vyjmeme a necháme odkapat.
Ve středně horkém oleji jej opečeme po obou stranách. Po opečení slijeme olej, kapra podlijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku, víno, plátky česneku, na nudličky krájenou šunku, bambusové výhonky a menší kousky máčených černých hub. Ochutíme sójovou omáčkou, vínem, cukrem, strouhaným zázvorem, wei-su a solí. Zastříkneme olejem, přikryjeme a na mírném ohni dusíme do měkka. Hotovou porci kapra klademe na teplý talíř, přelijeme vyrestovanou šťávou a pokryjeme ostatními současně dušenými surovinami.

Žádné komentáře: