úterý 12. února 2008

WEI-SU



Jsou to bílé krystalky nebo prášek (výtažek z obilí) známý hlavně jako glutamát sodný, zkráceně glutaman.
Dodává jídlu výraznější chuť a přitom nemění původní barvu surovin. Přidává se až před dohotovením pokrmů, protože nemá procházet procesem dlouhého vaření.
Na našem trhu se prodává podobný přípravek pod názvem Glutasol, který můžeme při výrobě čínských jídel použít.
Používání tohoto přípravku ve větší míře se ovšem nedoporučuje a dětem do 3 let by se neměl dostat do jídla vůbec.

Bližší informace o glutamátu sodném

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Čínská jídla dělám bez wei-su. Je to zdravější.

Anonymní řekl(a)...

DrMilan

Varuji všechny kuchtíky a kuchařinky - v žádném případě nepoužívejte tento přípravek při přípravě asijských pokrmů - jedná se o nebezpečnou látku pro naše zdraví !!!

Anonymní řekl(a)...

Mirka Wagnknechtová

WEI-SU - (GLUTAMÁT SODNÝ) VELMI NEBEZPEČNÁ LÁTKA PRO LIDSKÉ ZDRAVÍ

Unknown řekl(a)...

No, nedík. :-( Kvůli těm vašim poplašeným kecům se to nedá nikde sehnat, můžu si nohy uběhat. Kořením tím přes čtyřicet let a jsem živá a zdravá, ba zdravější než spousta mých vrstevníků (58 let).

Unknown řekl(a)...

Zajímalo by mne, na jakém základě tvrdíte, že toto koření je"velmi nebezpečné pro lidské zdraví"? Když se podíváte na složení potravin, tak se dovíte, že velká spousta jich obsahuje E621 což je glutamát sodný (wei-su).

jíra řekl(a)...

Vazení chytrolíni,nekdo vam nakukal informaci,ze je glutamat zdraví skodlivy.Tak ale uvadejte JAK?Kdyz uz melete icoviny.V tele ho ma kazdy clovek asi 2kg.Wejsu vynalezli v Japonsku,zerou ho tam denně a dozivaji se o mnoho desitek let vice nez evropane.Tak si nechte ty vase přitroublé a přechytralé rady.

Unknown řekl(a)...

Nie je pravda,pouzivam 40 rokov,v Cine este dlhsie,odkial mas tuto info,niekto moze byt alergicky,ale to i na orechy ci ine😜

Unknown řekl(a)...

Tradované nesmysly o škodlivosti přírodního tradičního východo asijského přípravku Wei-su, Vet-sin a dlaších zde méně běžných názvů pro glutamát sodný, pochází zřejmě z doby padesátých let 20.stol, kdy západní svět objevil tento přípravek s nárůstem nejprve čínských a pak dalších podobných restaurací. Nejdříve v zemích, které měly tradiční koloniální styky s Azií, jako Francie, Belgie, Holandsko a také již počátkem 20.stol USA. Kam přijížděli za prací Číňané a usazovali se tam masivně. Dali vzniknout čínským čtvrtím. Ve zbytku Evropy nejen západní, byly čínské restaurace a tím i známost glutamátu mizivé. Do tehdejšího Československa se známost glutamátu dostala díky vztahům s komunistickou Čínou a vznikem první a na dlouhou dobu jediné čínské restaurace v Praze, ve Vodičkově ulici. Vzrostla obliba a fascinace Čechoslovaků k čínské kuchyni, bylo vydáno několik kuchařek. Jedna z prvních, sepsaná režizérem Sísem s poetickym názvem Počítání nudliček v jarní polévce. Leta jsem podle ní vařil. V sedmdesátých letech se začal do ČSSR z tehdejší Jugoslavie dovážet kořenící přípravek Podravka, kde byl, a stále je, glutamát důležitou složkou. Česky socialistický průmysl se obliby chopil a n.p. Vitana začala vyrábět českou obdobu Wei-su. Dodnes vyráběný Glutasol. Ten se stal velmi oblíbenou přísadou českých hospodyněk i hospodských. V době tehdejsího nedostatku kvalitního masa, jej přidavali k podpořeni chuti do téměř všeho, kde bylo maso. Devadesátky a sametová revoluce uvolnily cenzuru, cestovaní a stavidla. Zdejší kruhy příznivců tzv.zdravého života převzaly rétoriku o škodlivosti glutamátu ze západu. Kritika mnohdy nebyla podlozena skutečně seriozními vědeckými důkazy. Většinou šlo a pořád jde o rovinu pocitů, víry a přesvědčení. Nikdo nebere ohled na prostou skutecnost, že tyto přírodní přípravky (výtazky z obilí a buvolích paznehtů) jsou v zemích původu (Čína, Vietnam, Japonsko, Korea, Kambodža, Filipiny, celá oblast Indonézie a další) používany masivně po staletí, v připadě Činy a Japonska dokonce tisíciletí, bez jakýchkoli nezdravých následků na obyvatele. Musí se ovšem používat tak, jak je tam obvyklé. Přidavat je do pokrmů střídmě, az na konec, aby neprošly tepelnou úpravou dlouhodobou. Tepelným zpracovánim dochází totiž k nežadoucímu rozkladu některých obsažených látek a ničeni zdravých složek výtažku z obilí. Na to přišly národy těchto zemí a kultur empiricky už před dávnou dobou. Tolik ke skodlivosti glutamátu sodného.