čtvrtek 14. února 2008

Mořská okurka CHAI-ŠENG


Mořská okurka
Mořská okurka (Trepang, sumýš) je oblíbenou specialitou čínské kuchyně. Na náš trh se dodává převážně v sušeném stavu, ale v asii je dostání také již jako polotovar přímo v nálevu.
Chceme-li připravit pokrm ze sušených mořských okurek, je třeba začít s jejich přípravou alespoň 3 dny předem. Sušené okurky opláchneme a necháme přes noc máčet ve studené vodě. Druhý den vodu slijeme a okurky zalijeme vařící vodou, postavíme na mírný oheň asi na 1 hodinu, ale neuvádíme do prudkého varu. Poté odstavíme z ohně a necháme i s vodou zvolna vychladnout. Nyní nařízneme okurku podélným řezem a pod tekoucí vodou odstraníme vnitřnosti. Ve studené vodě máčíme do dalšího dne. Třetí den vodu slijeme, okurky vložíme do horké vody a opět na mírném ohni zahříváme. Nakonec důkladně propereme, až voda zůstane čistá a bez černého slizu. Takto připravené okurky ihned zpracujeme do pokrmů, protože jejich delší skladování není vhodné.

Mořská okurka v nálevu

Žádné komentáře: